Kdo projev neviděl, nechť jej shlédne a pak si jej ještě jednou v klidu přečte. Mimochodem, hlasujte ZDE, jak nevhodný se Vám Grebeníčkův výrok zdá.

 

Grebeníček neřekl nic extra brutálního, pokud pochopíme kontext jeho kritiky důvodové zprávy k zákoně o významných dnech našeho kalendáře a jeho vnímání událostí Pražského jara. O to však upřímně vůbec nejde.

 Proč jsou však jeho slova tak výbušná:

  • Českým veřejným prostorem hýbe první seriozní filmová interpretace Palachova činu a začínající normalizace, silný projekt se (správně) snaží o otevření tématu, které je prvním krokem k vyrovnání se starší generace se svou normalizační vinou

 

  • Ze setrvačnosti doléhá prokarlovská vlna, která do veřejného prostoru přinesla několik hodnotových témat, nespojených s prezidentskou volbou

 

  • Miroslav Grebeníček je zástupcem jak KSČM, tak jejího stalinistického křídla

 

  • Byť vina není dědičná, jeho otec – vrchní mučitel StB mu ke kredibilitě v tématu Palach nepomáhá

 

Užitečný idiot

Pravice může jásat. Její obvyklá předvolební rétorika strašení komunisty v posledních dvou volbách už ztrácela dech i obsah. Grebeníčkova slova (respektive jejich vyznění, nikoliv slova samotná) jsou nábojem do předvolební pravicové brokovnice.  

Lidový dům si utírá čelo, veřejně probírané možnosti sjednocení levice z iniciativy nového prezidenta, který chce ovládat celé křídlo pomocí loutek, bylo vždy politicky nereálné. Otevřené sbližování mezi komunisty a sociálními demokraty, vedoucí k přirozené vládní koalici v druhé polovině roku 2014, se nyní už nemůže konat. Oranžové grémium musí hledat jiné způsoby, a že jich moc není.

Obě pravicové strany si s pokoutným úsměvem stahují Grebeníčkův projev z YouTube. Pár šikovných střihů a máte volební video, vhodný virál i atomovou bombu, která vezme pár procent levici.

Stačí téma parlamentních voleb směřovat od kritiky a chyb současné vlády ke spojení:

 

Volíte ČSSD? Volíte vládu s komunisty. A podívejte se, co nás čeká.

Takto vytvořený tlak, pokud bude vhodně zkomunikován a dostatečně důrazně tlačen, spolu se symbolikou post-Havla, tedy Schwarzenberga, pravici zajistí důstojné zastoupení v příští Sněmovně.

Vládu sice bude sestavovat Bohuslav Sobotka, ale pokud se nechá zatlačit pravicovým strašením do kouta a zapoví ještě před volbami koalici s komunisty (proti vůli Zemana), těšme se na zásadní roli SPOZ, Lidovců a možná Zelených. Na nich totiž budou stát příští volby, protože velké partaje budou takto v klinči.

Je jen na pravici, zdali své devastaci po slovenském způsobu dokáže  zabránit chycením se za stéblo, které ji Grebeníček neúmyslně nabídl.