Před půl rokem jsem si myslel (článek VyVrhlíci), že Věci veřejné jsou zoufale mrtvým projektem. Občasné zoufalé výkřiky z kdysi vládní strany vyznívaly jako řev prasete jdoucího na porážku, tedy 2-3% volební výsledek a odporoučení se z malostranské scény.

Snaha o nasednutí na protivládní vlnu frustrovaných nižších vrstev dosáhla vrcholu absurdnosti, když strana vypravovala autobusy na nákupy do zahraničí, aby lidé ušetřili a vyhnuli se platbě českých daní.

Předseda strany Radek John, který je považován za loutku a totálního politického ztracence, bude z poslaneckého postu natáčet investigativní pořad a na formálního šéfa strany již kandidovat nebude.

S takto rozpadajícím tělesem, plným neviditelných poslanců, se to dá zabalit, udělat minimalistickou kampaň a jít dělat business jinam. Vít Bárta však prokázal excelentní politický čich a pokud neuhne z cesty, čeká jej místo v příští Sněmovně.

 

Loutkařem frustrovaných

Jak naplno ukázala prezidentská volba i (zhruba) stotisícová protivládní demonstrace minulý duben, v české společnosti vzrůstá silná vlna nespokojených politikou, metamorfovaná do nenávisti vůči škrtající vládě.

Vůdce iniciativy zasluhující seriozní pozornost BIS – Holešovské výzvy Slávek Popelka ve své verbální válce proti systému dlouho hledal spojence kdekoliv. Vít Bárta ucítil příležitost, politicky absolutně naivního hladovkáře Popelku a jeho odbojové soukrmenovce pozval do Sněmovny a jednoduše si z nich udělal loutky.

 

 

Bárta nechal aktivisty zorganizovat takzvaný Velký sněm, jehož cílem bylo prohlásit vládu za nelegitimní a složit dočasnou vládu. Na něm se vyplakal, že umožnil vznik Nečasovy vlády a domluvil, že Holešovská výzva uspořádá regionální Velké sněmy.  Holešovská výzva následně začala na svém Facebooku publikovat texty evidentně z véčkařské dílny, ze zhrzenosti kopající do zrádkyně Peake a jejích LIDEM.

 

 

 

Co víc si přát? Organizace zosobňující frustraci nižších sociálních vrstev vám jako donedávna vládní straně buduje síť podporovatelů. Turné po krajích si Bárta nemůže nechat ujít, vždyť už tím zahájil další z protestních kampaní před volbami.

 

Holešovská výzva Okamurovi

Byť je mi Bárta také pro smích, musím uznat, že tento tah provedl výtečně. Pomocí fanatické iniciativy si buduje podhoubí pro silnou antivládní kampaň, kterou rozpoutá před volbami do Sněmovny. Jak víme, ve velkých volbách je obvykle místo pro jednu protestní stranu, která svůj atak formuluje sice tematicky (Věci veřejné – korupce, Sládkovi Republikáni – Romové), ale zejména proti současnému establishmentu.

 

Bárta k úspěchu potřebuje (už) jen dvě věci.

Zaprvé. Komunikačně se veřejně vyplakat a posypat si hlavu za účast v Nečasově vládě, kterou však využije jako svou výhodu, protože prozřel a ví, že je třeba změnit systém.K této legitimizaci (a defacto rehabilitaci) sama sebe jako protisystémového bojovníka právě užije spojení s Holešovskou výzvou a příbuznými iniciativami.  Když shlédneme současné portfolio Věcí veřejných, protinečasovská orientace je evidentní.

Zadruhé. Získat uvěřitelného lídra. John je politicky mrtev, Bárta si během své vládní epizody uvědomil, že jeho pisklavý hlásek není dostatečným budičem naštvaného adrenalinu. Proto se mu hodí, že ztělesnění vzteku Tomio Okamura si užívá boj proti systému, Bártu brání a s Holešovskou výzvou se rád veřejně spojuje.

Pokud Bárta Okamuru na volebního lídra Věcí veřejných umluví, získá vstupenku do řad sněmovní opozice po roce 2014. Stačí udržet zbytek poslaneckého klubu Věcí veřejných jako loutky a dát Okamurovi pocit vůdce. Zlínský senátor, stále paranoidně bojující za všechno nejpřímější (myšleno volby), zdůvodňoval i svou prezidentskou kandidaturu snahou s vyšší funkcí více změnit

K tomu nahrává jen další bezzubost ČSSD, vystrašené ze Zemana a cíl vyhnout se otevřenému konfliktu s prezidentem, který bude neuralgickým bodem protivládního odporu.

Pokud se Bártoví podaří těmito kroky protestní proudy politického prostoru spojit (Holešovská výzva plus Okamura), dostatečně dopředu obsadí politický prostor boje proti vládě. Jak sám Bárta ví, tam leží pravidelných několik procent pro překročení pětiprocentního kvóra.