Současná verze sedmiletého rozpočtového rámce EU pro roky 2014 - 2020 je vítězstvím eurorealistických konzervativců. Je to však vítězství krátkodobé, v roce 2016 se předběžně počítá s masivními změnami, jakmile se v klíčových evropských státech dostanou k moci sociální demokraté. 

 

O tom jsem hovořil s Alešem Chmelařem, analytikem bruselského Centre for European Policy Studies.

Aleš Chmelař je ekonom a výzkumný pracovník v oblasti finančních trhů think-tanku Centre for European Policy Studies (CEPS). Jeho specializací je finanční regulace a systémový rámec Evropské hospodářské a měnové unie. V oboru finanční regulace pracoval pro Radu EU a pro Evropskou sociálně demokratickou stranu. Promoval na LSE a Sciences Po v Paříži.

 

--

 

Druhý pohled na stejné téma reprezentuje Petr Robejšek. Poslechněte si rozhovor s ním:

 

Docent Petr Robejšek je politolog a poradce pro strategické otázky. Devět let působil jako ředitel Mezinárodního institutu pro politiku a hospodářství Haus Rissen v Hamburku, dnes na volné noze.

Tvůrce návrhu konceptu ekonomické diplomacie ČR. Vzdělával členy Generálního štábu německé armády, dlouhodobě se věnuje koučování nejvyšších představitelů státní a komerční sféry.