O cílené manipulaci davů jsem již psal. Janečkův návrh si můžete osvěžit zde, popřípadě se mrknout na veřejnou debatu, v níž jej hájil před politology. 

V souvislosti s příjemně obsazenou diskuzí Pavel Uhl - Karel Janeček si dovolím rozvinout tři protiargumenty k Janečkovu návrhu:

  • Smyslem demokratického systému je výběr lidí, kteří nás zastupují. Ná základě mínusového hlasu můžete rozhodovat o tom, koho nebude konkrétní člověk zastupovat. Druhému voliči tak bráníte zvolit si svého zástupce. Současný proporční systém (byť s pětiprocentním kvórem) naopak reprezentuje názorové spektrum většiny společnosti, což ji dlouhodobě stabilizuje.
  • Mínusový hlas povede k vyloučení nejvýraznějších a nejsilnějších kandidátů. Racionální volba by byla střelba na nejužitečnějšího lídra protistrany. Jako volič ODS bych škrtal Sobotku či komunistu, jako volič ČSSD bych škrtal Nečase či knížete. Jednoduché. Kampaně by se tak přirozeně zaměřily i na směřování vzteku svého elektorátu proti konkrétním osobnostem protistrany.
  • Mínusový hlas povede k vyloučení zástupců menšin, které nejsou vnímány jednoznačně bezkonfliktně. Straně s Romem či Vietnamcem ve vedení by bránila k vyššímu volebnímu výsledku právě přítomnost osoby, kterou protistrana vnímá jako konfliktní či kontroverzní. Tím se obrušují hrany veřejné diskuze, protože se systémově filtrují nejprovokativnější osobnosti. A jsme u šedých myší. Strany se přizpůsobí a silné osobnosti v nich nebudou mít šanci se dostat do čela.

Reakce Karla Janečka na (i) tyto námitky zní:

"Kdo mi nerozumí, systém si ještě nenastudoval."

"Dávám ruku do ohně za to, že tato věc je veskrze pozitivní."

"Získáme podporu dvou milionů a pak strany nebudou moci odporovat."

"Poslanci jsou slabí a tak na ně budeme tlačit, nebudou moci vzdorovat."

"Systém přinese obrodu v naší zemi. K moci se budou dostávat féroví lidé."

"Mínusový hlas pozdvihne demokracii na vyšší úroveň."

 

 

Kdo nevěří, nechť si poslechne celou diskuzi.

 

Závěrem snad jen dvě má tvrzení.

  • Politika není matematika. A nikdy (snad) nebude, pane Janečku.
  • Klíčovým problémem české politiky není korupce, ta je důsledkem krize elit, nikoliv krize hodnot. Potřebujeme více lidí do stran, nikoliv strany ničit či se je pokoušet nedomyšlenými změnami volebního systému utlačit.