"Ty vole, teď ještě zase zemřel Havel," začíná Cameronovým povzdechem záznam, který zachytila zpravodajská stanice BBC.



"Kdo tam pojede?" odpovídá mu vedle sedící ministr.



"Ty vole, já doufám, že královna [...] Já mám ještě nějakej oběd, pak máme večeři. Já jsem ve strachu, abych ještě nemusel jet tam," dává Cameron najevo nechuť cestovat do České republiky.

"To je navíc dálka jako prase. To bych tam musel nějakou linkou," pokračuje premiér. "Ne, speciálem," uklidňuje ho šéf obrany. "Kdo to zaplatí?" oponuje mu Cameron. "No, já to zaplatím," zůstává v klidu ministr.

"A kde to vůbec je?"



".... tak je to v prdeli," uzavírá konverzaci premiér.



(jak by to mohlo vypadat ve Westminstru před dvěma lety)

 

A jak to skutečně vypadalo v naší Sněmovně?


"Ty vole, teď ještě zase zemřel Mandela," začíná Rusnokovým povzdechem záznam, který zachytila zpravodajská stanice ČT24.

"Kdo tam pojede?" odpovídá mu vedle sedící ministr obrany Picek.

"Ty vole, já doufám, že prezident. [...] Já mám ještě nějakej oběd, pak máme večeři. Já jsem ve strachu, abych ještě nemusel jet tam," dává Rusnok najevo nechuť cestovat do Jihoafrické republiky.



"To je navíc dálka jako prase. To bych tam musel nějakou linkou," pokračuje premiér. "Ne, speciálem," uklidňuje ho šéf obrany. "Kdo to zaplatí?" oponuje mu Rusnok. "No, já to zaplatím," zůstává v klidu Picek.

"Já doufám, že Miloš je nažhavenej, že chce někam jet a že pojede," doufá Rusnok. "Oni mu to určitě doktoři budou řikat, ať tam nejede," dodává.

"Můžeš mi říct, jak vyleze do těch schodů do toho letadla?," namítá šéf obrany. Do debaty se vkládá i ministr financí Jan Fischer. "To je úplná blbost, ještě tam bude nějakej průser," poukazuje na prezidentovo nedávné zranění kolene.

"Tak asi nepoletí, tak je to v prdeli," uzavírá konverzaci Rusnok.


 

Nejde tolik o sprostá slova.

Tohle je hulvátství, když premiér nevnímá, že je premiér a jeho rolí je se za stát poklonit památce Nelsona Mandely. Že je pro něj Mandelův pohřeb - evidentně - jen zdržením mezi obědy.

To štve tedy mě.

Že můj premiér říká tímto tónem, že ho otravuje, že by měl jet jménem mého státu vyjádřit respekt. Premiér není žádná brigáda, pozice premiéra není job od devíti do pěti. Proto jsem chtěl poukazem na odchod Václava Havla ilustrovat, jak asi náležitosti úřadu vnímá předseda vlády v poměrně vyspělém systému. 

Můžete říct, že je taky člověk a může si v soukromém rozhovoru říkat, co chce. Možná, ale soukromý rozhovor neprobíhá uprostřed Poslanecké sněmovny.

Pak bychom si také mohli říct: jak jsme si zvolili - tak máme. Jenže my jsme si ho nezvolili, aha.

 

Jak to bude konkrétně vypadat?

Ambasády ještě dnes posílají domů reporty, co si český premiér myslí - to je jejich práce. Příští sobotu potenciálně Jiří Rusnok jménem České republiky přilétá na "Pohřeb století", ostatní státníci a diplomaté mají v podkladech jeho slova. Možná přeháním, ale přesně za toto se stydím.

Krásně mimochodem vidíme, jak vládnutí odborníků bez mandátu vypadá. Nezvolili jsme si je, časem je Miloš Zeman přesune třeba do České národní banky.