Naposledy jej pikantně užil šéf komunistů.

Kteří? Možná těch 18,65 %, kteří dali hlas ANO, pokud tím legitimizovali Andreje Babiše, který o sobě navíc říkal, že vědomě nespolupracoval s StB. 

927 240 hlasů z sedmi milionů oprávněných voličů opravdu defacto neruší žádný zákon, i kdybychom na tuto zvláštní logiku přistoupili. To jen pro pořádek.

Ministr vlády České republiky je správním orgánem v rámci svého rezortu, jedná ve správním řízení a lustračnímu zákonu tak stále podléhá, byť není v zaměstnaneckém poměru. Jak uvádějí právní experti, vyhnout by se tomu dalo v pozici vicepremiéra bez rezortu, či ministra bez portfeje. Jenže to se nestalo.

Pokud prezident po Andreji Babišovi skutečně lustrační osvědčení nebude vyžadovat s podmínkou, že zákon o státní službě musí projít prvním čtením, můžeme se dostat do zvláštní situace. Případný služební zákon by i při nejrychlějším projednání nezačal platit v řádu měsíců. V té době bude pravděpodobný ministr financí bez negativního lustračního osvědčení fungovat jako správní orgán ve svém rezortu. Může se teoreticky dočkat žalob na neplatnost svých rozhodnutí.

Jak pro Českou pozici uvádí ústavní právník Jan Kysela:

"Mohla by tedy být zpochybněna platnost rozhodnutí, která ministr, jenž nemá čisté lustrační osvědčení, učinil?

JAN KYSELA: Kdybyste se jako občan cítil rozhodnutím ministra, o němž máte pocit, že vlastně do funkce jmenován být vůbec neměl, protože nesplňuje právní podmínku pro jmenování, dotčen, mohl byste se pokusit jeho rozhodnutí zpochybnit. Dle vašeho mínění by nenaplněná právní podmínka spočívala v tom, že nemá čisté lustrační osvědčení, tudíž jmenován být neměl. To by mohlo vést k úvaze, že rozhodnutí bylo vydáno nekompetentní a zjevně neoprávněnou osobou. Na základě toho byste se mohl obrátit na správní soud. Jako občan přirozeně hledáte všechny možné cesty, jak zabránit rozhodnutí, které se vám nelíbí."

 

Shrnuto a podtrženo:

Faktem i nadále zůstává, že kvůli jedné osobě - Andreji Babišovi se bude rušit zákon, který zapovídal mimo jiné estébákům přístup do rozhodujících funkcí státu. Bez ohledu na to, zdali šéf hnutí ANO byl aktivním spolupracovníkem StB, či si jenom uvědomil svůj škraloup v životopisu až v okamžiku, kdy se rozhodl vstupit do veřejného života. Jeho žalobu začal bratislavský soud projednávat až v červnu 2013, tedy dvacet čtyři let od změny režimu.