Hitler nejdříve veřejně neusiloval o nic. Pak se začaly bouřit Sudety, tak řekl, že chce jen ty. Svět mu uvěřil a nechal mu je, vždyť obyvatelé chtěli a rozbít jeden stát nevadí. Pak přišel patnáctý březen. A pak první září.

Putin se nejdřív tvářil jako ten skorodemokrat, co rád se světem obchoduje. Po jakokrásné olympiádě využil chybujícího Janukovyče a následné nestabilní vládě vzal bez otázek Krym.

 

Prokazatelně na něj poslal své vojáky, svrhl vedení regionu a pak si nechal anexi potvrdit referendem s vojáky v ulicích. Svět pohrozil, ale pořádně nic neudělal. Kreml řekl, že na Ukrajinu nesáhne. Pak se začali objevovat uniformovaní muži při obsazování radnic na východní Ukrajině...


Oba muži chtěli pro své regionální velmoci zašlou slávu a respekt světa. Jaderné zbraně dnes snad zabrání třetí světové válce. Ale není důvod nemít na východní hranici Aliance relevantní konvenční síly. A na východní Ukrajině opravdové pozorovatele a návštěvy delegací evropských ministrů zahraničí pro demonstraci důležitosti. 

Tady se, bohužel, píše historie.