V prezidentské kampani rezonovalo téma, kterým se česká politická scéna zabývá od počátku tisíciletí. V okamžiku, kdy potencionální premiér přinese prezidentovi návrh vlády s účastí KSČM, má ji prezident akceptovat?

Neptám se, zdali si na to Bohuslav Sobotka troufne, ani zdali ji současný prezident Miloš Zeman přijme. 

Otázka zní, zdali by měl.

 

Jen pro rekapitulaci, Ústava České republiky říká v článku 68:

 

(2) Předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů.

 
(3) Vláda předstoupí do třiceti dnů po svém jmenování před Poslaneckou sněmovnu a požádá ji o vyslovení důvěry.

 
(4) Pokud nově jmenovaná vláda nezíská v Poslanecké sněmovně důvěru, postupuje se podle odstavce 2 a 3. Jestliže ani takto jmenovaná vláda nezíská důvěru Poslanecké sněmovny, jmenuje prezident republiky předsedu vlády na návrh předsedy Poslanecké sněmovny.

Když ponechám konstitucionální argumentaci expertům na ústavní právo, zůstanu u tvrzení, že případné nejmenování popírá vůli voličů. Vůli voličů, vyjádřenou ve férových volbách, stavím nad hodnotové argumenty o nepřijatelnosti KSČM. Tvrdím, že pokud je opravdu snahou KSČM zrušit liberální ústavně-právní systém České republiky, je to práce pro BIS a případně Nejvyšší správní soud, nikoliv pro prezidenta.

Pokud však strana tímto nastaveným filtrem projde, má plné a nezcizitelné právo naplno se účastnit politického procesu. Trestem za excesy typu Grebeníčkova projevu (má glosa k přečtení ZDE) jí má být vysvědčení od voličů, stejně jako u všech ostatních stran.

 

Mrkněte na mé krátké video, kde se snažím rozvést tento základní argument.


Co myslíte Vy? Pokud premiér po spravedlivých volbách přinese prezidentovi návrh na vládu s častí KSČM, má ji prezident jmenovat?

HLASUJTE ZDE

 

Jen na okraj, jsem pravicovým voličem a KSČM se mi srdečně hnusí. Jen si myslím, že nelze ohýbat nastavené principy jen proto, že se nám někdo nelíbí. A k tomu, stavění KSČM na hanbu ji sice nelegitimizuje, ovšem zvyšuje její protestní potenciál - viz její zlepšující se volební výsledky, které popírají tvrzení, že voliči komunistů vymřou.